Vad får barnen nästa vecka i Alvastra kommuns skolor 4 -8/12-1965
Må: Stekt falukorv, potatismos, rödkål
Ti: Fiskpudding, potatis, haricots verts
On: Pannbiff med lök, potatis, lingon
To: Oxköttssoppa, smörgås
Fre: Kalops, potatis, morötter

Om vi får leva å ha hälsan till i morgon, ska vi fråga varandra var de får tag i "oxkött"? Det är nog bortåt 40 år sen de sista oxarna fanns i Tjurtorp, ägare Carl Kvist, å det är nog 17 år sen de fanns här i nejderna, - ägare Gunnarson i Heda. Oxveckor - namnet kommer av att oxarna de gick å sakta, så sakta, man fick vänta å vänta, det blev aldrig slut på fåran man plöjde. När ja va dräng här på en gård i Tjurtorp körde ja oxar da ut å da in, ja plöjde å ja harvade. Vi blev goa vänner oxarna å ja. Ja kunde nog oka ett par oxar än, dä va horntyglar som träddes över hornen, å så tjäkkimmet under halsen, å så tömmen mä rännesnara om ena örat, å så tögen, å hanken å sprinten. Om det va grönt gräs då måste oxarna ha mulakorg. Ja va 14 år, bonnen va en räv, men oxarna va snälla.

Vi har såvit länge, kl är 10 men nu är vi iordning. Bäddat, sopat o druckit kaffe. Vi ska sätta opp en ny väggbonad i köket, på den vi tar bort är det en skog, en sjö, å en svanfamilj, far å mor å sex ungar, den är vacker

Hallå Nisse Linnman
Vi föder nog ett 40tal småfåglar, de får vetebröd, talg, margarin å havregryn. Det blir inte billigt men det ser ut att ha välsignelse mä sig. Vi fick 5 dollar idag från U.S.A det blir väl omkring 27 kr, dä blir mycket fågelmat. Å så fick vi ett paket med godsaker, plumpudding.
Vi har fått hit en ny fågel, stor som en kråka, gråfläckig, stjärt å vingar ä svarta, stor näbb å stora fötter. Tänk om Nisse Lindman finge se den.

Ja har satt opp två julgranar i missionshuset - satt i ljus. Mor har bakat.Annars har det varit fredligt - en enda främmande. Ett underbart väder ute i kväll klart - lugnt o fullt månsken. Tänk den som va 17 år.
Mor hon sitter å läser i en poesibok som hon fick av en syster när hon var 10 år (1904) sen var boken i Amerika i 40 år, sen kom den tillbaka hit.
En vers ur poesiboken: - Att skriva sitt namn i en bok, det är som att skriva vid havets strand
i en driva av sand Ty havet det växlar i ebb å flod -Och borta är drivan där namnet stod

Våran vildkatt har hetat Prins men från å mä idag heter han Sven Duva, han kom hem i går kväll sönderriven i hela ansiktet, blodet skvätte om honom. En granne till oss har 10 katter, troligtvis har alla ryket på våran katt på en gång - men våran katt gick hem med segern.
"En mot 10 ställdes mot retad Vasastam ( ur Fänrik Ståls sägner) Det var jag Sven Duva som torkade av dej blodet å pysslade om dej - Tack"  Det finns ingen katt som har det så bra som våran vildkatt Sven Duva, han ligger inne hela dagarna, han har 3 fåtöljer å en soffa att välja på, på alla ställen ligger det mjuka filtar. Vi har ett fint fårskinn här i en fåtölj. Det är kritvitt! Långulligt å vackert, det är omkring 60 år sen det fåret gick å åt gräs i Bränneryds fårahage "Tack lilla får"