Kl är bara halv 9 å vi är iordning! klätt oss, - drucket kaffe - bäddat, mor är en ottefågel, jag ligger så länge ja får. Idag ska vi vårstäda mor å ja, skura å rösta matter å mycke annat. Påskafton är bland annat påskätandets dag. Här åt vi ett ägg var men det var inte av snålhet - vi tycker inte om ägg. Men hos Fredrikssons åt de nog rätt mycket. Johansönerna var visst där o åt ägg. De kom inte till missionshuset igår kväll - troligen var de för mätta.

Morgonstund Har Guld I Mun! Man hittar väl inga guldklimpar då heller - lika lite som på kvällen! Men saken är den ä man frisk å arbetsför å går opp lite tidigt då hinner man uträtta en del å man är mer belåten å nöjd när kvällen kommer. "Ta fasta på det!" Det var en gubbe som brukade gå hit ibland, en gång kom han halv fem, då var vi oppe å klädda. Då skrattade han å sa; Morgonstund har guld i mun. En annan gång kom han kl 7, å då sov vi, ja skulle ursäkta mej å sa att vi hade försovit oss, men han skrattade å sa; En fullsövder karl gör ett gott dagsverke! Ja dä kanske säger nåt? Nu ska vi luncha eller - äta frukost - det blir mer svenskt. Bröd, smör -ost- sill- torsk - majonnäs- korv- kaviar- ostkaka - vispgrädde- sockerkaka - sockerdricka -å så lite kaffe efter! Fingal är framme, han vill ha vetebröd, han är nästan som en familjemedlem. Tack ska du ha Fingal som har varit här å ätit hela vintern!
"Det ä bäst å äta mäns en lever!" Nu är det slut på helgen - det har varit lugnt o fridfullt. Men den här påsken går nog inte ur minnet så snart - 7gr kallt inatt - tjock is på vattnet - marken hårdfrusen. Jag har varit ute å gått en sväng i skogen - skaren bär, det är hårt som berg. Snön ligger nog till midsommar på vissa ställen!! Då skulle du varit med du som läser detta om 50 år! Oxaveckorna har börjat, å troligen oxå en ny istid! Om en stund pratar Nisse Linnman om livet ute i markerna och sen kommer Tore Skogman å sjunger: Ensam jag är - tankarna går - hemåt det bär - ensam jag är.

1:a maj

Hallå Nisse Linnman!
Undulaterna har varit ute å solat sig å så går det en bofink här utanför - betyder det att det är vår?
Mor ska baka rågbröd å ja ska ta av granriset av rabatterna.Tulpaner å narcisser å påskliljor växer igenom riset.Här måste bli annat av…
Mor säger att ja ska rensa källan å det är bäst ja lyder? Mor ska baka rågbröd å vetebröd. Mor är en redig flicka, hon snurrar som en bombin. Hon springer 10 steg medan ja går 4!Det var väl en lycketräff att jag fick tag på henne! Men så är hon 2 år yngre än mej -å så har hon varit i Amerika 3år. Hon kan engelska rätt så bra " no väll junå, super redo bojs" " Vi kan va glaa sa käringa, som har ett språk som alla förstår!"

Välkommen första maj. Det är roligare när förste maj är på en vardag! Då ä bönderna arga för att "statarna" inte arbetar! Bönderna kallade första maj för Per-Albin söndag. Det var statsminister Per Albin Hansson som gjorde första maj till en vilodag. Det är vi "socialdemokrater" glada för. Tack Per Albin Hansson å tack alla snåla bönner för allt jämmerligt å strängt arbete som vi fick i den Gamla Goda Tiden

Tvåöringen - Det var söndagskolfest I Nybygget en solig å varm söndag för omkring 68 år sedan! Vi gick genom skogen, Turledet- Böneryd. Far före i skörtrock, styv hatt å en grov svart enekäpp, sen Frida min systerdotter, å ja efter i halmhatt och sjömanskrage. Rätt som det var ropade ja, pappa! En päng! Någon bärplockare hade väl tappat en tvåöring. Tänk dej en 5-6 års pojkes glädje!
Ja minns detta så väl!

Kristi Himmelsfärdsdag

är av traditionen första metaredan, då nappar mörten när al-lövet är stort som råttöron. Vi har grävt å satt blomfrö - grönsaker - lök - röbetter - ärter - gurkor - dill - spenat - potater - det var mosspotater, Bintje, de är växta på Dags mosse å kostade 50 öre kilot. På så vis går livet vidare

Vi har suttet mor å ja å pratat om gamla tider, våra tankar gick till Järnstadskogarna å där känner vi till det mycket bra både mor å ja. Djupt inne i storskogen långt från allfartsvägen, ingen väg bara en slingrande gångstig mellan berg å kärr låg en hel by av små torpställen. Där låg Varpet - Rosstorp - Kantatorpet - Tränkatorpet - Skogstorp - Hagstets - Korset - Södermanstugan å många fler. Va levde de av alla dessa människor inne i djupa skogen? Karl Jonsa i Rosstorp han va ringkarl i Stora Åby, i Korset där bodde August å hans två systrar å på Skogen där bodde Spindor en liten mager gubbe med pipskägg, fattig som en lus! Han hade en liten mager gumma å 3 trasiga eländiga barn. Han skrev till kungen Oscar den II å fick pengar till 2 getter.

Dunder-Stava
I en liten stuga vid Bullerbogatan vid Järnstad bodde en gumma. Hon gick under namnet Dunder- stava. Folk i allmänhet trodde att det var en trollkäring. Men - ja - undrar. Ja minns att vi va där en kväll några ungdomar å drack kaffe. Dä va så rent å trevligt i den lilla stugan å när vi skulle gå hem då sjöng hon en sång för oss. Ja minns orden än. Mång tusende vagnar å Herre du har men vilken du väljer åt mej kan göra detsamma ty lycklig jag far till Himlen i sällskap med dej. (1911)

Skogaflickera"
Två gamla ogifta systrar de bodde i en liten stuga in i djupa skogen. Den ena var lite tosig den andra var halvtosig. En gång stekte de var sitt kilo strömming. Den ena hon åt opp hela kilot på en gång, den andra lämnade lite. Den som åt opp hela var så glad att hon var "värst"

Nu är alltsammans borta för länge sen, men det finns märken kvar- en kulle visar var stugan legat, ett torrt äppelträd å en syrenbuske påminner om var fattigdom å elände har härskat i den gamla goda tiden