Ja va så gla igår kväll, vi stekte en stor kokt fläsksvål å det brukar va det bästa ja vet. Men det var ungefär som att äta ett igelkottaskinn, ja fick kasta alltihop i skulhinken. Sen satt ja å knaprade på en bröbit,mor hon åt fläskkorv men den fick ja knappt smaka. Men ja får säga som drängen; Husbonnen han ä rättvis I skogen får ja storänden på stocken å hemma får ja lilländen på korven!

Hesslevadets såg
Där har sågats millioner stockar, den byggdes nog på 1880-talet. Om ja inte har fel så har ja arbetat där som kantare i 17 år (säsongsmässigt förstås) dä räckte ju inte hela året. Timpenningen var 50 öre dä ökade 5 öre de 3 - 4 sista åren. Dä va ett hårt arbete, men jag var ung å stark.Nu är det ett minne blott. Ja glömmer inte va disponenten i Sätra sa en gång: Den vackraste musik jag vet är när en stocksåg raspar i skogen en kall vintermorgon.

Idag kom pension, Elsa fick 306 kronor å ja 301, jag har livränta för ett avsågat finger.
Den sågade jag av på en kantklinga i Hesslevadets såg, ja har 87 kr om året för fingret därför får ja mindre i pension. Den 5-e juni år 1929 gick jag i lugn å ro å kantade plank. I ett nu kom ja för nära klingan å halva höger pekfinger rök utav. Disponent Gustavsson var just vid sågen med bilen, vi åkte direkt till lasarettet i Vadstena. Det var minst 40 grader varmt den där dagen - ja har aldrig fruset så i hela mitt liv! Det var chocken.


Sågarlag vid Hässlevadets ramsåg Sättra