Ja har varit till postlådan med 2 postanvisningar, den ena gällde elkraft den andra hungrande barn. Jag var väl omkring 7 år. Mor skickade mej till Israelssons i Kungshult med en kruka mjölk. De var som vi, fattiga. De hade slaktat en gris å mor Israelsson lade en palt i krukan. På hemvägen skulle ja gå in till Hulda Fredrik å låna lite krita till spisen. Hulda satte sin påse krita i krukan å jag stack hemåt. När ja sprunget en bit stod ja på huvet i ett vattendike. Dä kom vatten i krukan å kritpåsen gick sönder å mor kunde inte förstå vad det var för en palt i krukan. Fattigdom å elände - men ändå har livet gått vidare.

"Ja va ung en gång för länge sen
en "torpare" mä färg - nä nu fick ja fel ton.....

Ja minns att vi kallade honom Calle Knäveck. Han var omkring 20 år, han var dräng i Mellangården hos Frans Jonsson i Tjurtorp år 1910. Han spelade dragspel, vackra sommarkvällar satt han utanför drängstugan å spelade på sitt enradiga dragspel. "Då smälte alla hjärtan" vid tonerna av Kväsarevalsen å Kors på Idas grav - men bara en enda sommar. På hösten åt han frusna äpplen å dog i lunginflammation. Han var så rysligt snäll å god Calle

Härligt väder! Till middag - potater, stekt torsk, röbetter, ost, smör, bröd, krösamos, gele, omelett, äppelkräm å mjölk, ostkaka å päron å vispad grädde - å så lite kaffe efter! Folke Roos, som är smed på Skybacken, å ja har lagat skorsten på missionshustaket, mor är inte dålig hon heller, hon har bakat rågbröd å nu kokar hon "morotasoppa" dä tror hon att ja tycker om - inte så värst."

Svartgröten

Ja så va det den svarte gröten! Det går inte att få svart gröt nu ty det finns inget sådant mjöl, det är för fint. När ja var dräng hos mor Eva i Syllerstorp då malde vi rågen hos Hertsmans i Åby å det blev svart gröt! Varje kväll i 365 dagar fick vi svart gröt å så var det nog på varje gård i början på 1900 - talet
Ja så va det då!

En lugn å vacker höstdag, vi skickade efter en ny dammsugare för en tid sen så nu ska jag sätta igång med den - medan livet går vidare. Sen ska vi åka på Husbyfjöls (Borensbergs) marknad Sture, Elsa å ja. Vi åkte kl 12 å var hemma kl 19, trötta å hungriga som skogshuggare. Det var roligt, men Elsa påstod att det var rysligt fula människor på marken "å ja håller med henne" Men om det varit marknad här i Tjurtorp, ja undrar var Borensbergsborna skulle ha sagt om Tjurtorpaborna? Ja det är nog så - hemma är bäst. Men det var rätt mycket folk, varor av alla slag, från fingerringar till brandstegar. Å så var det en bagge å en gris som de lottade bort. Baggen han gick i en inhägnad å grisen han låg i en barnvagn å sov. Någon blev "lycklig" ägare till en bagge å en gris. Sen körde Sture å jag hem ved i hans personbil, dä gick bra. Å det vart morgon! Å det vart afton även den här dagen.

Hallå Nisse Linnman!
Jag såg en ekorre i skogen, det är sällan man ser en ekorre, för länge sen kunde man se 3 å 4 stycken i samma träd. På 20 -talet jagade alla ekorrar, ett ekorrskinn betalades med 2,75 a 3 kr styck. "Vilka tider" Idag har ja bakat raggmunk för första gången för säsongen, å plockat 2 liter krösa, ja hade en beställning å det felades 2 liter, nu ä beställningen klar. Levereras i mörrn.