Nu börjar jag på en ny dagbok, den är köpt på Kullerstrands i Ödeshög priset är 3,85. Jag brukar skriva lite om vädret varje dag och små händelser som händer runt omkring här - minnen från barndoms å ungdomsåren brukar jag teckna ner å för övrigt lite av varje.

Långt från allfartsvägen djupt inne i skogen, i ett litet torp föddes av fattiga föräldrar 28 nov 1892 en liten pojke, dagens namn var Sten, först var det frågan om att pojken skulle heta Sten men så blev det inte. Pojken lever än å heter Gustaf Adolf å har hunnit fylla 75 år. Vi bor i en liten stuga i Tjurtorpaskogen, när jag var barn gick det bara en gångstig hit nu är det fin bilväg ända fram. ( byggdes 1965 min anm) Jag har varit vaktmästare i Tjurtorps missionshus i 30 år, men jag har inte fått medalj än, bara reumatism - men inte av det arbetet.
Min fru heter Elsa Kristina, hon är från Bränneryd, hennes föräldrar hette Carl-Johan och Emma Svensson. Hon är två år yngre än mej - vi gifte oss för 37 år sen, å det har gått bra alla dessa år. Vi är ganska väl bibehållna efter åldern. Mor Elsa börjar bli lite gråhårig nu, men inte så särskilt mycket, för 40 år sen var det alldeles svart å långt å räckte långt nerom knäna! Vi är två glada pensionärer som har det bra på gamla dar
Min mor hette Fredrika, hon dog år 1930. Hon blev änka vid 49 års ålder. O så fattigt det var med två pojkar att försörja. Mor hon spann lin, kl 3 på mornarna var mor igång å spann. Torparna vid Sättra, ett 15-tal, de hade i sina kontrakt att spinna lin å mor hon spann dä mesta. Det var väl inte alla som kunde spinna.

Dä ä väl för omkring 38 år sen ja gick genom skogen vid 4-tiden en söndags morgon i maj, rätt som jag gick fick ja se ett litet rävansikte ett par meter ifrån mej å så ett till å ett till 5 små rävansikten runt omkring mej - ja stod å bara tittade - men i ett nu dök det upp ett större rävansikte - det var mamma räv - ett långdraget "H-o-o-o" och hela den vackra synen försvann på en minut. Den söndagsmorgonen gick jag hem sömnig, men glad - från Elsa i Bränneryd.

Vi har sovet länge här på Hallen, ja vill inte säga va klockan var men det hade regnat 5 mm på morron. Nu klockan 10 skiner solen ute och det är mycket härligt väder. Vi har inte fått nåt gjort ännu, men vi grunnar på var vi ska börja. Vi har mycke arbete bara vi kommer igång, men vi ska sola oss lite först.
- medan livet går vidare
...

Hallå Nisse Linnman
Jag såg två tjädertuppar sitta på vägen ikväll. Tjädern har varit fridlyst i många år här i Östergötland, å så har vi två sädesärlor, de har inte varit här på länge. Jag har plockat 5 liter krösa idag ock dom har vi rensat ikväll, å mor har skördat morötter - röbetter å ärter. Jag plockar inte krösa å säljer, lingonpriserna för dagen är 2,50 a 3kronor litern. Elsa säger att hon minns när hennes far å mor fick 10 öre litern på Ösjö torg. När jag var 14 år å dräng fick ja 50kronor i lön för ett helt år. Rysliga verklighet. På den tiden skulle du vart med du som knotar å klagar på allt. Nä nu kom ja ifrån ämnet, ja blev kommunist en stund. Nu ska vi dricka kaffe med små bröd å god tårta. Tack