Sommaren -03 köpte jag boken Början till slutet - Laga skiftet och torpbebyggelsen i Östergötland 1827 -65 skriven av Kalle Bäck. I dedikationen skrev han "En liten torparsjäl och ett par droppar torparblod finns det i oss alla" I dom orden är vi säkert många som känner igen oss, kanske speciellt nu när så många intresserar sig för släktforskning. Vissa släktforskare kommer förmodligen att hitta vägen till släktingar som bott i Sättratorpen genom sin forskning. Torpen lär ha funnits där sen 1600-talet, många är det som brukat de små åkrarna. Stugorna bytte ofta hyresgäster förr i tiden, det var inte ovanligt att man flyttade varje år, det kan man se om man tittar runt på mina sidor om torpen, ännu fattas många personer men jag hoppas kunna fylla på med fler efterhand. Uppgifterna är hämtade ur begravningslängder samt husförhörslängder vilka upprättades med olika intervaller, ibland gick det 5 år mellan varje gång. Det går att läsa att en person bott där en tid under just den perioden, men uppgifterna osäkra om exakt vilket år och hur länge en person bott på respektive ställe. Hur många kyrkobokförda som bott i torpen runt Sättra vet jag ej eftersom den här hemsidan inte är något vetenskapligt projekt utan enbart en hobby, som grundar sig i att vara uppväxt i Stora Kungshult Sättra - som ligger alldeles invid Kongz Hulteängen som den hette på 16-1700 talet numera naturreservatet Sättra ängar.

Men att enbart växa upp i Sättratrakten räcker nog inte som ursäkt för att skapa en hemsida. Sen tidigare hade jag skrivit ihop ett häfte med text från Gustaf Schylts dagböcker och tänkte att det här kan nog finnas fler som har glädje av. Så var publicera man det då, jo på nätet såklart, och eftersom det i texterna fanns anknytningar till Sättra gård, torpen, sågen, ängen så föll det sig naturligt att fortsätta med fler sidor. Tack, Stig Öberg Berns, Paula Hamilton, Sättra gård samt Freddie Hallberg Mjölby som har bidragit med, foton och kartor och annat matrial till Sättrasidorna. Uppgifterna ang. personer som föddes i Erlandsås under 16-1700 talet har Kurt Hultgren bistått med, i hans sammanställning över sina anor -Personhistoria i Rök m.fl socknar i Östergötland - finns bl.a Erlandsås och även Nogård som tidigare hörde till Sättra gård.

Anders Nord har lärt mig hur man hanterar ett hemsidesprogram och hur man bygger upp en hemsida - reflektera över hans sida om Ålebäcken i Alvastra eller titta på hans fina dokumentation
om naturen i Djursholms strövområden

Eftersom matrial och vissa fotografier är lånade av privatpersoner och all grafiken, bakgrunderna och bilderna på Sättrasidorna kommer från Ritva i Ritvas galleri - dessutom har hon ritat vissa av bilderna speciellt för Sättrasidorna - så vill jag inte att någon kopierar från sidorna utan tillstånd av mig. Gör istället ett besök hos Ritva, där finns och så mycket fint att titta på och gratis grafik att låna, adressen är http://ritvasgallery.com
En annan sida som är värd att titta närmare på är Hans Högmans släktforskningsida som är fylld av spännande information och fakta - han har hjälpt mig att reda ut begreppen "tönn" och markland - hos honom finns under rubriken Lagar och förordningar/ Brott och straff bl.a historien om stråtrövarna Hjert och Tector som uppehöll sig här i trakten på 1800-talet.

Eftersom en hemsida är en "modern griffeltavla" som går att förändra kommer det säkert att suddas, bytas ut och fyllas på vartefter. Om ni som tittar in här har något i byrålådan eller i minnet eller fotoalbumet från trakten - inget foto är för litet, ett pyttelitet foto förstoras på dataskärmen - så är jag förstås jätteintresserad att få låna det för att fylla på sidorna med - och så blir jag förstås väldigt glad om du skriver en rad i min gästbok.

 

På återseende.....           040101 Doris Hallin Mjölby

          
Gästbok                    Mail

Tillbaka till start