Tranås i december 1985

Kära Emolyn


Nu ska det äntligen bli av att skriva ner lite om vår mödrars släkt.
Anders Magnus Schylt var en orolig och äventyrlig själ som bytte plats ofta och var på många ställen. Han var musikalisk - spelade dragspel och var gladlynt och omtyckt av alla. På äldre dar blev han religiös och sträng mot barnen. Så småningom kom han till en gård som hette Stengård i Röks socken. Därifrån och till Tjurtorps by var det inte så långt. På Hallen i utkanten av byn bodde då en ensam kvinna. Om henne vet vi inte så mycket men hon var äldre än Anders Magnus. De gifte sig men i det äktenskapet fanns inga barn.
När Anders Magnus första fru blev sjuk kom Fredrika Hultberg dit som piga åt dem. Hallen var ett litet ställe som födde ett par kor och lite smådjur. När Fredrika kom till Hallen var hon väl inte mer än 16-17 år. Den första frun dog och Fredrika stannade kvar. På den tiden var det omöjligt för en man att vara ensam i självhushållets tid. 4/7 1871 gifte de sig. Fredrika var då 18 ½ år. Anders Magnus försörjde sig nog med en del skogsarbete åt bönderna i Tjurtorp. Det fanns gårdar i byn med en stor gemensam skog och i kanten av denna skog låg Hallen som då var inköpt på vissa år för att senare tillfalla Sörgården som var ägare. Anders Magnus var också laggare d.v.s. han snickrade baljor byke- kar till tvätt även vävstolar tillverkade han.
I äktenskapet med Fredrika föddes 8 barn. En liten son som dog bara ½ år gammal. En dotter dog i hjärnhinneinflammation, hon hette Klara och var omkring 15 år gammal. Även Anders Magnus var svårt sjuk men blev frisk då en läkare som besökte flera som var sjuka i byn kom upp till Hallen och gav honom medicin. Läkaren beklagade att Klara som var en så duktig och fin flicka gått bort. Fredrika sörjde Klara mycket och hade nu ingen till hjälp hemma. Mathilda hade vid denna tid redan flyttat från Hallen. Själv måste hon arbeta på gårdarna i byn för att hjälpa till med försörjningen av familjen. Anders Magnus började ju bli gammal.
Fredrika var en liten rask och begåvad kvinna. Hon behövde nu ha någon av barnen hemma men de gick ju i skolan 3 dagar i veckan på den tiden. Så på en examen gick hon till Perstorp skola. Prästen var ju där liksom någon mer sockenpamp. Fredrika begärde att få ha en av flickorna skulle få stanna hemma och se efter de mindre barnen. Hon fick läsa skriva och räkna och bevisa att hon kunde lära sin dotter det som behövdes. De visste väl att hon var i behov av denna hjälp och beviljades att ha flickan hemma i fortsättningen.
Dottern Mathilda var en vacker och mycket gladlynt flicka och hennes barn Frida och Gillis uppfostrades också hos Fredrika. Han var som hennes son och var väldigt rädd om henne så länge hon levde. Anders Magnus dog 1901 då nära 81 år gammal. Fredrika var då bortåt 50 år. Barnen Frida och Gustaf var nu 8-9 år gamla åldersskillnaden var endast 1 år och 3 månader. Om Signe då 15 år gammal vet vi ingenting om. De andra var ju borta och arbetade i allmänhet på gårdar. När Anders åkte till Amerika vet vi inte. Varför han åkte är en historia för sig. Signe var nog hemma ett tag hos Fredrika innan hon reste 1905. Det finns ett vykort stämplat 25/4 1905. Fredrika var synsk, hon visste redan innan det kom brev att Anders drunknat midsommarafton. Liksom när Signe gick bort.

Fredrika var ju naturligt mycket sorgsen när 2 av hennes barn gått bort så hastigt (1913). Gillis hade tjänst på en bondgård och Gustaf gjorde militärtjänst på Malmen flera mil hemifrån.Hon hade heller inga grannar som hon umgicks med hennes stuga låg rätt ensamt med skog runtomkring. Döttrarna Mathilda och Johanna bodde ju inte så långt från Hallen Nu skulle någon av Mathildas barn vara hos Fredrika men ingen ville stanna där någon längre tid ensamt som det var. Och till sist blev det jag (Hillevi) då 7 år gammal som fick komma dit och stannade i 4 ½ år. Då flyttade mina föräldrar längre bort (Trehörna) och jag ville då flytta hem.
1914 utbröt första världskriget på hösten. Mormor och jag hörde vällingklockan från Sätragodset där min far var förman. Det fanns inte radio på den tiden och det var endast på mycket stora gårdar det fanns telefon. Så vi gick till Sättra för att höra vad som stod på. Gustaf var ju ute på militärtjänst i flera år på olika ställen.
Jag gick i skolan i Perstorp. Samma skolväg igenom en stor skog som alla Schylts barn hade gått till skolan. Byns barn gick i kyrkskolan i Rök så några kamrater hade jag inte. Fredrika var då i 60-årsåldern. Hon var en liten och nätt gumma rörlig och pratsam. Hon läste mycket. Hon hade flera tidningar. Det kom ofta folk och hälsade på henne. På hennes namnsdag Fredrika 19 september kom Tjurtorps bys bondmoror med ostmjölk och på kvällen byns ungdom. När Gustaf var hemma spelade han dragspel och det dansades i stugan. Fredrika var väldigt noga man kan säga pedant. Det fanns inte något gammalt skräp där inte. Allt skulle tvättas och skuras - rent skulle det vara. Hon vävde mattor och stickade strumpor. Hon kunde komma genom skogen och möta mig när jag kom från skolan, och då hade hon en strumpa hon gick och stickade på. Detta var när det var vackert väder.
Det sista året jag var på Hallen var Gustaf hemma, han arbetade i skogen och i en såg till Sättra. Gustaf fick ju Elsa från en gård inte så långt från Hallen(Bränneryd) till fästmö. Men gifta sig kunde de inte så länge Fredrika levde för huset var ju för litet för två hushåll. Gillis var också hemma på Hallen tidvis. Fredrika gick bort 2/4 1930. Gustaf gifte sig något år senare med sin Elsa, de fick en son Sture.

Det här handlar om mormor Fredrikas liv i stort. När jag nu på äldre dar tänker tillbaka på en del händelser som hon måste ha upplevt så förstår jag ju att hon måste haft det svårt många gånger. Ålderskillnaden blev väl med tiden krävande. Hon talade heller aldrig om honom annat än som gubben. Han var ålderdomlig och skrockfull. När dom gick den långa vägen till Röks kyrka på julottan i röd klänning vilket hon förbjöds, man skulle ha svart klänning i kyrkan på den tiden. När sedan en ko blev sjuk och dog blev skulden Fredrikas för att hon burit röd klänning i kyrkan. Det här är en del som inte finns med i släktforskning men som kanske är roligt att veta.

Hjärtliga hälsningar din kusin Hillevi.